BENNY BOHEM

Det er litt vanskelig å finne ordene, og det er litt vanskelig å forklare, men jeg skal prøve: 

Benny var den jeg visste minst om før jeg kom dit.

Han var den jeg følte meg mest knyttet til når jeg dro fra gården.

 

Det ble en følsom dag den dagen vi skulle hylle Benny, naturlig nok, når han var så åpen at han delte opplevelsen av å miste sin livspartner og kone Liv. Men jeg tror at grunnen til at alle som var i den låven den dagen ble veldig grepet av historien, er at vi føler veldig mye for og med Benny. Han er så lett å bli glad i, så ærlig om seg selv som menneske, og så nysjerrig på omverden. 

Utrolig vis og klok, men barnlig og leken fortsatt. Han var den modigste av oss alle, og ga alt i opplevelsen på gården. Han tulla mest og la seg alltid senest. Hanne og meg lo oss av og til helt ihjel av påfunnene hans og at han sovna mens vi spiste frokost da kameraene allerede hadde begynt å rulle. Det er så herlig å være rundt et menneske som tar seg selv så lite høytidelig i underholdningens navn. 

Så jeg tror jeg kan si med sikkerhet: ALLE ble utrolig glad i Benny på gården.

 

Nesten hver dag går jeg forbi rom-folk som sitter på den kalde bakken rundt omkring i Oslo. Vi har blitt fortalt at de ikke trenger å være her, at de er organisert, vi har rettferdiggjort ovenfor oss selv at det er ok å gå forbi de uten å anerkjenne at de sitter der engang. Den nye teksten til «Den store dagen» som Benny selv skrev om for noen år siden traff meg veldig, og endret måten jeg forholder meg til de som sitter der rundt omkring. De er mennesker, og de er mest sannsynlig gode mennesker, med et tøft liv. De har ansvar og bekymringer slik som oss. De er ikke late eller mindre verdt. Så la oss ikke behandle de deretter. Et smil, en kaffe, en mynt i ny og ne. Det har du tid til og det kan du avse. Om du ikke har en mynt så kan du ta ut en tier på slutten av det du kjøper på kiosken. Vær et medmenneske daglig. Ikke bare med autotrekk på kontoen din, men med å investere et 5 min innimellom til noen du ser hver dag. 

Takk for at du minnet meg på det Benny, håper jeg kan minne noen andre på det videre.

© Margaret Berger 2017
All Rights Reserved.